

2020 har været et turbulent år. Det har budt på mange op- og nedture, men nok flest nedture for størstedelen af os. Covid-19 har sat en stopklods for festivaler, rejser og det helt almindelige samvær, vi har med venner og familie. Den indvirkning, coronavirus har haft på os, afspejles også i de nye ord, der er blevet optaget i Den Danske Ordbog i 2020.
Værnemidler
Værnemidler er de ting, vi bruger til at beskytte os selv. I virusmæssige sammenhænge kan værnemidler være mundbind, visirer, sprit, engangshandsker osv.
Værnemidler er dog ikke et nyt ord. Det bruges også om sikkerhedshjelme, handsker mm., som man bruger i byggebranchen. Læger har også længe brugt værnemidler på hospitalerne, så de gængse ”coronaværnemidler” er heller ikke et nyt påfund.
Flokimmunitet
Flokimmunitet er det, vi sigter efter at opnå. Det vil sige at en stor andel af befolkningen har haft sygdommen og har dannet antistoffer, som beskytter dem mod sygdommen, hvis den kommer igen. Antistofferne kan genkende virussen, så immunforsvaret hurtigere kan slå til, hvis virussen vender tilbage.
Infektionsmedicin
Infektionsmedicin er et speciale, man kan læse som læge. Det handler om at diagnosticere og behandle mennesker, der har fået infektionssygdomme. En læge med speciale i infektionsmedicin kaldes en infektionsmediciner.
Smittetal
Smittetallet er et mål for hvor mange mennesker, der er smittet med en sygdom. Det er altså et tal, der beskriver, hvor mange der nu og her er smittet med en given sygdom. Derfor er et højt smittetal selvsagt skidt, mens et lavt smittetal er godt.
Superspreder
En superspreder er en person, der bærer en smitsom sygdom og spreder den til rigtig mange andre mennesker.
I coronamæssige sammenhænge er det en smittet person, der typisk ikke har symptomer, og derfor har været i kontakt med mange, før vedkommende opdager, at han/hun er smittespreder. Forskerne ved ikke, som det skyldes social adfærd, uheldig timing eller biologiske faktorer.