Ofte stillede spørgsmål til gynækologen

Der er nok ikke mange kvinder, der ligefrem glæder sig til næste besøg hos gynækologen. Ofte går man også rundt med en masse spørgsmål op til undersøgelsen, som man godt kunne tænke sig svar på. Vi har her besvaret nogle af de mest stillede spørgsmål, så du kan få lettet tankerne inden turen går til klinikken. 

Er det normalt at være nervøs?

Ja, det er helt normalt at være nervøs op til en underlivsundersøgelse og du er langt fra alene. Situationen er ofte lid takavet og gynækologisk udstyr er ikke ligefrem det mest charmerende. Det kan lette at få det sagt til lægen inden undersøgelsen, så han/hun er opmærksom på det og kan gå langsomt frem. 

Hvor ofte skal jeg undersøges dernede?

Når du fylder 23 år, bliver du inviteret til en celleprøve og herefter kommer invitationen hvert tredje år. Er du fyldt 50 år indkaldes du hvert femte år. Det er vigtigt at du tager imod rutinetjek, så du er sikker på alt er som det skal være. Oplever du forandringer, smerter eller andet, er det også vigtigt at få tjekket. Kontakt selv din læge, hvis det er tilfældet. 

Skal jeg barbere mig inden undersøgelsen?

Det er slet ikke nødvendigt, at du barberer dig inden en undersøgelse. Det gør ikke arbejdet hverken lettere eller sværere for gynækologen. Og hvis du bekymrer dig om, hvad gynækologen tænker om dit intimområdet er svaret: Ikke rigtig noget. Uanset om der er hår, piercinger eller andet. Det er deres job og de har set det hele mange gange før. 

Spørg gynækologen til mit sexliv?

Du kan godt blive spurgt ind til dit sexliv, og det er vigtigt at du svarer ærligt. Det kan nemlig have relevans for behandlingen. Har du selv nogle spørgsmål, eksempelvis omkring smerter eller manglende lyst, så tøv ikke med at spørg. Gynækologen kan helt sikkert hjælpe dig. 

Kan jeg tage til gynækolog, hvis jeg har menstruation?

Medmindre du skal have spiral, er der ingen grund til at aflyse din tid, hvis du har menstruation. Det kan være ekstra grænseoverskridende at blive undersøgt, hvis også man bløder, men det generer altså ikke gynækologen.